Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) mai este cunoscut sub denumirea de atac cerebral, ce provine din englezescul stroke sau . De obicei este rezultatul obstructiei unui vas de sange ce iriga o anumita parte a creierului ce determina o ischemie cerebrala(cu durata de la secunde pana la minute) suficienta pentru a determina o leziune a creierului ce se poate manifesta prin tulburari ale functiilor motorii (printre care cel mai important mersul), vorbirii, cognitiei (memoria, gandirea).

Exista si alte cauze de producere a accidentului vascular cerebral cum ar fi hemoragia cerebrala, embolia de cauza cardiaca (de obicei in fibrilatia atriala permanenta) sau, si mai rar printr-o sincopa (tensiune arteriala sistemica zero).

In cadrul evolutiei unui accident vascular cerebral (AVC) poate aparea o dementa vasculara, secundar unui accident vascular cerebral cunoscut sau unor mici accidente vasculare cerebrale insidioase, durata de supravietuire este in medie de 5 ani. In cele mai multe cazuri moartea survine in urma unui nou accident vascular cerebral sau a unui infarct miocardic.

Hemoragia intracraniană poate să apară în parenchimul cerebral, spațiul subarahoidian sau în spațiul subdural ori epidural; majoritatea hemoragiilor sunt asociate hipertensiunii arteriale, mai rar pot exista hemoragii spontane, malformații arteriovenoase sau sângerări intratumorale. Toate pot duce de asemenea la leziuni ale creierului asimilate AVC dar care pot necesita recuperare diferita de cele din AVC de cauza ischemica.

In cadrul internarii pacientul este evaluat de un medic de recuperare medicala cu experienta deosebita si este prescris un program individualizat ce include proceduri fizioterapice, kinetoterapie, masaj terapeutic precum si (la recomandarea stricta a medicilor specializati in ozonoterapie, daca analizele facute in prealabil permit acest lucru) terapia sistemica endovenoasa cu ozon (O3).

Internarile in contractual CAS sunt de 12 zile in timp ce internarile private sunt de 12 zile si pot fi prelungite pana la 1 luna.