Generalitati
Durerea care dureaza 3 luni sau mai mult este considerata a fi cronica. Durerea este un mod al organismului uman de a reactiona atunci cand nu este in regula ceva. In timp ce este normal ca organismul uman sa trimita semnale de durere in caz de traumatisme sau boli, durerea care persista dupa o boala sau un traumatism, nu este normala.
In cazul durerilor cronice, acestea continua saptamani, luni sau ani dupa recuperare. Unele persoane prezinta dureri cronice fara nici un traumatism sau boala care sa o declanseze. Durerea cronica poata aparea oriunde in organism si poate varia de la usoara si sacaitoare pana la atat de severa incat interfereaza cu starea de dispozitie si cu abilitatea de a functiona normal.
Oricine poate sa dezvolte durere cronica. Desi este mult mai frecventa la varstnici, nu este o parte normala a inaintarii in varsta. Varstnicii sunt mai susceptibili de a suferi de boli cronice care pot determina dureri, cum ar fi diabetul zaharat sau artritele.
Cauze
Cauza durerii cronice nu este clara. Atunci cand apare un traumatism sau o boala, anumiti nervi trimit semnale de durere catre creier. In cazul durerii cronice, aceste semnale continua timp de saptamani, luni sau chiar ani de la recuperare. Durerea cronica poate aparea dupa un traumatism sau boala majora, cum ar fi de exemplu un traumatism la nivelul coloanei vertebrale sau zona zoster, sau poate aparea fara nici un motiv cunoscut. Este, de asemenea, posibil ca anumite substante chimice nervoase care, de obicei, suprima durerea, sa nu functioneze adecvat. Durerea poate fi:
– durere neurogenica sau neuropatica, care apare atunci cand nervii periferici sau sistemul nervos central sunt oarecum afectati; nervii insisi determina durerea; acest tip de durere nu raspunde bine, de obicei, la tratament
– durere psihogenica, care este cauzata de o suferinta emotionala sau psihica; aceasta durere nu este determinata de o boala, un traumatism sau o afectare a sistemului nervos; durerea psihogenica nu este frecventa, dar stresul, depresia alti factori psihici pot agrava o durere cronica
– durere de cauza neidentificata: poate fi imposibil de determinat cauza durerilor. Investigatiile nu identifica nici un traumatism, boala sau modificare a tesuturilor care sa declanseze durerea.
Bolile care pot determina dureri cronice includ:
– cefaleea (dureri de cap), cum ar fi migrena sau durerile de cap determinate de sinuzite
– diabetul zaharat, care poate determina afectare nervoasa datorita nivelului crescut al glicemiei in sange
– zona zoster, o boala dureroasa care determina dureri pe traiecte nervoase si eruptie la nivelul dermului
– obezitatea, cu un indice de masa corporala mai mare de 30
– accidentul vascular cerebral
– artrita, de exemplu osteoartrita sau artrita reumatoida, o boala care determina dureri articulare
– fibromialgia, o boala care determina dureri difuze (larg raspandite) si sensibilitate la nivelul nuschilor si tesuturilor moi
– stresul posttraumatic, un raspuns emotional sever fata de un eveniment traumatic
– nevralgia trigeminala, cu dureri localizate pe o singura parte a fetei
– durerea lombara (zona inferioara a spatelui), care poate iradia sau acoperi o zona mica sau larga a spatelui
– durerea membrului fantoma, care este o durere care apare la nivelul bontului dupa o amputatie, dar este perceputa “la nivelul membrului amputat”.
Interventiile chirurgicale pot determina, de asemenea dureri cronice la unele persoane. Poate aparea, de asemenea, la nivelul unui membru dupa un accident sau o aruncare fortata.
Simptomele durerii cronice includ:
– dureri usoare sau severe care nu dispar dupa cum ar fi normal dupa o boala sau un traumatism
– durerea poate fi descrisa ca si o intepatura, arsura, electrizare, presiune
– disconfort, incordare, rigiditate.
Durerea poate duce la alte probleme, cum ar fi:
– oboseala, care poate determina nerabdare si lipsa de motivatie
– somnolenta, cel mai adesea datorita faptului ca durerea determina insomnii
– renuntarea la activitatea zilnica si nevoie excesiva de repaus la pat
– slabirea sistemului imun, care duce la infectii frecvente
– depresia, care este destul de frecventa si poate agrava durerea
– alte modificari de dispozitie, cum ar fi lipsa de speranta, teama, iritabilitatea, anxietate si stres
– incapacitatea, care poate include renuntarea la a merge la scoala sau serviciu si de a face alte activitati sociale.
Factori de risc
Factorii de risc pentru durerea cronica includ:
– inaintarea in varsta: varstnicii sunt mult mai susceptibili sa sufere de boli cronice, cum ar fi artrita, diabetul zaharat, zona zoster si alte cauze de tulburari nervoase (neuropatii); cu toate acestea, durere cronica nu este o parte normala a inaintarii in varsta
– fumatul: nicotina poate creste intensitatea durerii si scadea eficienta medicamentelor
– stilul de viata cum ar fi o dieta nesanatoasa, lipsa de exercitii fizice, fumatul, abuzul de droguri sau dependenta de alcool
– activitatea fizica periodica in exces: a fi un atlet de weekend creste riscul pentru durere cronica
– probleme de sanatate.
Acestea includ:
– anumite boli, cum ar fi fibromialgia, zona zoster, artrita, depresia sau anxietatea sau amputarea unui membru (durerea in membrul fantoma)
– probleme de sanatate in antecedente, cum ar fi traumatismele articulare; de asemenea, interventiile chirurgicale din trecut pot determina noi dureri sau pot determina ineficienta medicamentelor antialgice
– starea generala de sanatate: poate exista un sistem imun slabit, ceea ce duce la infectii si imbolnaviri frecvente
– conditii dificil de tratat, cum ar fi durerile nervoase determinate de zona zoster (nevralgia postherpetica).
Alti factori care pot creste riscul pentru dureri cronice includ:
– traumatisme
– stresul
– inactivitatea
– problemele emotionale
– abuzul sexual, fizic sau emotional
Activitatile zilnice care pot contribui la durerea cronica includ:
– activitatea fizica in exces la locul de munca, cum ar fi ridicatul de greutati la incarcatori-descarcatori
– pozitii incomode pastrate pentru mai multe ore.
De retinut!
Daca se decide initierea unuia sau mai multor dintre aceste terapii complementare, se recomanda consultarea unor specialisti in acest domeniu. Este foarte important ca medicul curant sa stie despre toate tipurile de tratament folosite de pacient in incercarea de a ameliora durerile cronice.
Profilaxie
Durerea cronica nu poate fi intotdeauna prevenita. Mentinerea unui psihic bun si o stare de sanatate buna este cel mai bun mod de a preveni durerea cronica si de ameliora durerile constante. Este foarte important un somn suficient in fiecare noapte. Pentru prevenirea durerii cronice se recomanda tratarea cat mai repede a problemelor de sanatate, alternarea repausului cu activitatea in timpul zilei, o dieta sanatoasa si reducerea stresului din viata de zi cu zi.