Fizioterapia ajuta la calmarea durerii, reducerea inflamatiilor articulare si musculare, eliminarea contracturilor si reducerea edemelor.
Fizioterapia ajuta la calmarea durerii, reducerea inflamatiilor articulare si musculare, eliminarea contracturilor si reducerea edemelor.
Cel mai modern tratament la ora actuala, TECARINA este un echipament electronic capabil sa genereze un curent sinusoidal de inalta frecventa ce va fi aplicat pe corpul pacientului prin intermediul a doi electrozi din inox, pentru transferul de energie capacitiv si rezistiv.
Tecarterapia sau diatermia de contact capacitiv-rezistiv este o tehnologie ce utilizează radiofrecvenţa şi se deosebeşte de alte forme de electroterapie prin faptul că nu transmite prin contact direct curentul, ci prin mişcarea de atracţie sau respingere a sarcinilor electrice, provocând astfel o căldură internă şi nu una provenită dintr-o sursă externă. Această acţiune creează o intensă stimulare la nivel celular, grăbind procesul natural de vindecare a organismului, astfel perioada de refacere fiind cu mult mai redusă. Datorită celor două moduri – capacitiv şi rezistiv, acţiunile produse sunt concentrate atât pe ţesutul moale, la suprafaţă, cât şi pe cele profunde, rezistente.
În funcţie de patologie, o şedinţă poate varia între 20-30 minute, iar un ciclu de tratament complet este format în medie de o serie de 6-10 şedinte. Tecarterapia are o gamă largă de indicaţii printre care menţionăm: leziuni traumatice acute, contracturi, sechele de fracturi, tendinită, epicondilită, luxaţii, coxartroză, gonatroză, procese inflamatorii ce dau durere în extremităţi şi coloană (cervical, dorsal, lombar), sindrom de tunel carpian, chist Baker, drenaj limfatic etc.
Tecarterapia este printre puţinele forme de electroterapie care se poate folosi în cazul pacienţilor cu proteze (de şold, genunchi etc.
Laser terapia are multiple aplicatii, de la terapia durerii pana la biostimularea celulara. Care sunt efectele biostimularii cu laser:
Termenul LASER este un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiaţiei”
Efectele pe termen scurt constau în reducerea intensităţii durerii prin stimularea producţiei şi eliberării de beta-endorfine şi îmbunătăţirea fluxului sanguin local, manifestat prin creşterea temperaturii locale.
Efectele pe termen lung sau cumulative sunt creşterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP (adenozin trifosfat) şi îmbunătăţirea metabolismului celular, vindecarea mai rapidă a ţesuturilor deteriorate datorită producţiei crescute de proteine şi ADN, ce duce la o rată crescută de replicare celulară şi datorită stimulării macrofagelor, fibroblaştilor şi a altor celule; în plus, reglează potenţialul de membrană celulară, esenţial în transferul de ioni: Na, Cl si K. Tot din categoria efectelor pe termen îndelungat ale terapiei cu LASER fac parte şi o mai bună conducere nervoasă, facilitată de nivelurile ridicate de serotonină şi acetilcolină, reducerea ţesutului cicatriceal prin creşterea sintezei de colagen şi creşterea fluxului sanguin la nivelul zonei afectate – angiogeneza (formarea de noi vase de sange), care aduce mai mult sânge în zona lezată.
În mod adiţional, laserul favorizează procesele naturale de vindecare ale organismului, creşte rezistenţa la infecţii prin stimularea răspunsului imunitar şi facilitează drenajul limfatic, reducând edemele.
Laser terapia are multiple aplicatii, de la terapia durerii pana la biostimularea celulara. Care sunt efectele biostimularii cu laser:
Contraindicaţiile terapiei LASER:
Principalele efecte fiziologice ale ultrasonoterapiei sunt: analgezic, miorelaxant şi hiperemiant sau vasculotrofic. Efectelor fiziologice principale ale ultrasunetelor li se asociază cele derivate, precum cele fibrolitice şi cele antiinflamatorii.
De aceasta terapie beneficiază:
Contraindicaţiile generale ale ultrasonoterapiei:
Băile galvanice reprezintă metoda care combină acţiunea curentului continuu cu efectul termic al apei, recomandându-se pentru tratarea unor regiuni mai întinse sau a întregului corp.
Băile galvanice patru-celulare: apa introdusă în cele patru vase numite şi celule trebuie să fie la temperatura corpului (34˚C până la 38˚C). În apă caldă (37˚-38˚C), putem să aplicăm intensităţi mai mari, mai bine tolerate spre deosebire de apa rece care accentuează senzaţia neplăcută dată de trecerea curentului. Se pot face aplicaţii patru-celulare, tricelulare, bicelulare sau unicelulare.
Datorita efectului local activator al circulatiei sanguine, al stimularii secreţiei cutanate de histamină, cu efect vasodilatator, dar şi datorită efectului antialgic (de micşorare a pragului percepţiei dureroase), băile galvanice îşi găsesc o largă întrebuinţare, în special în tratarea bolilor reumatismale, dar şi a tulburărilor de circulaţie periferică (arterite, maladia Raynaud, etc).
Este contraindicată această procedură persoanelor care prezintă leziuni cutanate: răni deschise, eczeme, ulcer varicos, dermatită.
Curenţii de medie şi joasă frecvenţă
Curenţii de medie frecvenţă aparţin intervalului 1.000-100.000 Hz şi au efecte multiple, dintre care specific este efectul excitomotor de profunzime.Curenţii de medie frecvenţă sunt curenţi sinusoidali alternativi şi au o penetrabilitate cutanată foarte bună deci permit efecte de profunzime.
Principalele efecte fiziologice ale curenţilor de medie frecvenţă sunt:
Curenţii de joasă frecvenţă se caracterizează prin impulsuri de diverse forme, care au o frecvenţă cuprinsă între 0-1000 cicli/sec. Din forma acestor impulsuri rezultă şi forma curentului, care poate fi triunghiular, exponenţial, dreptunghiular sau trapezoid.
Principalele indicaţii de aplicare sunt:
Contraindicaţiile electroterapiei: