Steatoza hepatica

Este de 2 tipuri- alcoolica si non alcoolica.

Azi voi discuta al 2 lea tip care are implicatii majore atat asupra bunei functionari a ficatului cat si asupra intregului organism.

Sunt mai multe grade ale steatozei  hepatice mergand de la gradul I pana la gradul 4 , apoi putand evolua chiar catre hepatita si ciroza hepatica.

Implicatiile sistemice sunt legate mai ales de asocierea cu afectarea cardiovasculara si cerebrovasculara- adică riscul de infact miocardic acut, AVC (accident vascular cerebral )  dar si cresterea posibilitatii aparitiei diabetului zaharat si a unor tipuri de cancer.

Ficatul gras nonalcoholic este asociat cu un colesterol/trigliceride crescute, obezitate, alimentatie bogata in carbohidrati simplii/grasimi saturate – tip fast food, dulciuri in exces, sucuri in exces- inclusive cele asa zis naturale pe baza de fructe si nu in ultimul rănd cu diabetul zaharat neglijat. Ca o paranteza – este din ce in ce mai frecvent ficatul gras la tineri, chiar neobezi , in contextul in care consumul alimentelor de tip fast food si a sucurilor este la ordinea zilei, sigur din cauza modului de viata alert si plin de stress.

Evaluarea starii de sanatate a ficatului incepe cu cateva lucruri simple-o consultatie cu un medic de medicina interna sau gastroenterolog, un set de analize de sange si o ecografie abdominala, inclusiv elastografia de ficat .

Apoi medicul va evalua situatia si va va propune solutii, in cazul ficatului gras ele constand mai ales in focusul asupra ce inseamna alimentatia potrivita pentru dvs,  tratamentul cauzelor – statine pt cholesterol crescut, fibrati pentru trigliceride, controlul diabetului zaharat,  scaderea in greutate- inclusiv daca e cazul-  chirurgia de micsorare a stomacului.

Cel mai frecvent ficatul gras se trateaza si se vindecă prin lucruri simple- evaluarea medicală , apoi invațarea stilului alimentar potrivit. Este vindecabil, iar beneficiile asupra sanatatii intregului organism, calitatii si longevitatii vietii sunt indiscutabile.

Sunt Dr.Georgiana Margarit ,medic primar de medicina interna cu 17 ani experienta, am studiat nutritia ca pasiune atat pentru mine cat si pentru sutele de pacienti tratati. Am studiat psihologia si sunt psihoterapeut acreditat de Colegiul psihologilor din Romania pentru a putea invața pacientii despre un stil alimentar sanatos adecvat lor si a le oferi parghiile de management al stresului care de obicei ne impiedica să facem ce e bine pentru noi.

Acum ma gasiti la ClinicaOxxygene unde va astept cu drag!

 

Leave a reply