Stimularea magnetica

Depresia afectează în prezent peste 300 de milioane de persoane la nivel global, conform OMS. Din păcate nu toți pacienții răspund la schemele de tratament farmacologic iar creșterea dozelor este însoțită de creșterea efectelor adverse. În acest context, se impune identificarea unor metode terapeutice utile pentru acești pacienți.

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o metodă de neurostimulare și de neuromodulare care constă în aplicarea unui câmp magnetic variabil asupra țesutului nervos, ceea ce determină, prin inducție electromagnetică, apariția unui câmp electric în masa de țesut expusă.

Aplicarea câmpului magnetic se face prin intermediul unei bobine plasată în apropierea capului. În funcție de parametrii câmpului magnetic aplicat, microcurenții electrici induși pot determina deploarizarea sau hiperpolarizarea neuronilor expuși și pot modula astfel activitatea corticală și sub-corticală. Sunt bine cunoscute efectele benefice ale aplicării câmpurilor magnetice pulsate pentru restabilirea potențialul transmembranar la valori normale prin facilitarea pasajului ionilor de sodiu, potasiu și calciu, pentru îmbunătățirea permeabilității membranei celulare și pentru stimularea metabolismului celular, energia medie transferată în țesuturi prin intermediul câmpului magnetic fiind folosită pentru facilitarea sintezei de ATP din ADP la nivelul mitocondriei celulare.

În prezent stimularea magnetică transcraniană este folosită pentru diagnosticare și tratament dar este și un instrument util pentru a înțelege mecanismele fiziopatologice implicate în cazul bolilor neurologice și psihiatrice, inclusiv pentru a studia cogniția și comportamentul. În mai multe studii clinice, s-a constat că anumite sarcini cognitive pot fi îmbunătățite prin stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS), evidențiindu-se astfel potențialul TMS în inducerea facilitării funcționale paradoxale. Efectele observate sunt însă de mică amplitudine și de scurtă durată iar mecanismele implicate sunt încă în cercetare și pot include modificări ale inhibiției corticale, conductivității ionice membranare și eficacității sinaptice.

În ceea ce privește mecanismele prin care TMS este utilă în tratarea depresiei, inițial s-a presupus că efectele sunt determinate de modularea activității rețelei neuronale implicată în fiziopatologia depresiei, însă, ulterior s-a constat că TMS poate avea, în plus, efecte asupra sistemului de neurotransmițători, factorilor neurotrofici și excitabilității corticale (Lefaucheur J-P et al., 2014). Stimularea magnetică transcraniană poate implica intens neurotransmițătorii eliberați de celulele nervoase sau celulele neurosecretorii. S-a constat că stimularea lobului frontal cu o frecvență de 20Hz poate induce o creștere a eliberării dopaminei în hipocamp iar stimularea cortexului prefrontal dorsolateral stâng poate afecta nivelul cortical al glutamatului/glutaminei la nivelul zonei stimulate dar și în vecinătatea acesteia. Influența TMS asupra sistemului de neurotransmițători și în special asupra sistemului dopaminergic poate avea beneficii terapeutice nu doar în afecțiunile psihiatrice dar și în unele afecțiuni neurologice precum boala Parkinson (Rossi et al., 2009).

În baza cercetărilor științifice efectuate (numeroase studii clinice și preclinice), stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS) s-a dovedit a fi o metodă terapeutică eficientă, non-invazivă și cu foarte puține efecte adverse, utilă pentru a trata afecțiuni neurologice cum ar fi: durerea neuropatică, migrena, boala Parkinson, spasticitatea, distonia, tinitusul și pentru recuperarea pacienților după accidentele vasculare cerebrale. În plus, s-a constat că aceasta metodă terapeutică este eficientă și pentru a trata unele afecțiuni psihiatrice cum ar fi depresia și stresul post-traumatic, dar nu și depresia cu elemente psihotice. (O`Reardon et al., 2007; Lefaucheur J-P et al., 2014).

Stimularea magnetică transcraniană s-a dovedit a fi un instrument util în tratarea depresiei refractare la terapia medicamentoasă, numeroase studii evidențiind rolul TMS de a potența efectele medicației antidepresive (Lefaucheur J-P et al., 2014). Încă din 2008, folosirea unui dispozitiv pentru stimulare magnetică transcraniană repetată a fost aprobată în SUA, de către FDA, pentru tratarea pacienților cu depresie unipolară rezistentă la terapia medicamentoasă, rTMS fiind de asemenea o metodă terapeutică aprobată pentru această afecțiune în Canada și Israel (Rossi et al., 2009). În prezent, aceasta metodă terapeutică este disponibilă în multe clinici pentru tratarea depresiei, cele mai mari beneficii terapeutice observându-se în cazul depresiei unipolare.

Bibliografie:
Rossi S et al. Safety, ethical considerations, and application guidelines for the use of transcranial magnetic stimulation in clinical practice and research. Clin Neurophysiol (2009), doi:10.1016/j.clinph.2009.08.016;
O’Reardon J, Solvason B, Janicak P, Sampson S, Isenberg K, Nahas Z, et al. Efficacy andsafety of transcranial magnetic stimulation in the acute treatment of majordepression: a multi-site randomized controlled trial. Biol Psychiat 2007;62:1208–16.
Lefaucheur J-P et al. Evidence-based guidelines on the therapeutic use of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS). Clin Neurophysiol (2014), http://dx.doi.org/10.1016/j.clinph.2014.05.021

Leave a reply